Imaginile surprinse la Cazinoul din Mamaia surprind situația jalnică în care se află astăzi monumentul istoric: mizerie, moloz, pereți distruși, mucegai, resturi menajere – atât a rămas din bijuteria de altădată care reprezenta centrul distracției estivale.
Complexul Cazinoului din stațiune a fost privatizat în anul 2004, după ce societatea de stat Mamaia SA l-a vândut către două firme.
A urmat perioada de declin. În lipsa investițiilor, complexul Cazinoului din Mamaia a găzduit afaceri sporadice, sezoniere, care mai mult au distrus decât au construit și au lăsat în urma lor doar mizerie.
Baruri, cluburi de noapte, discoteci, magazine de haine ieftine vândute scump sau fast-food-uri închise vremelnic de inspectorii OPC și-au desfășurat activitatea în complexul monument istoric.
Un alt scandal a fost țesut și în jurul terenului de sub Cazino, bucată de plajă care a fost vândută de Primăria Constanța către aceeași proprietari, în anul 2007. Doar că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au hotărât, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța, că vânzarea plajei a încălcat Constituția României și o serie de legi care interzic tranzacționarea nisipului de pe coasta litorală, și, în consecință, va trebui să se întoarcă la statul român.
Pe plaja din centrul stațiunii Mamaia, în fața piațetei care-i poartă numele, Complexul Cazinoului este exploatat la maxim în timpul sezonului estival și abandonat în mizerie în celelalte nouă luni ale anului.
Afaceriști care speră să facă profit mare cu investiții mici bat, vară de bară, câte un cui în „coșciugul” Complexului Cazinoului din Mamaia, monument care a scris o bună parte din istoria celei mai importante stațiuni a litoralului românesc.
Cazinoul din Mamaia a fost construit de Primăria Constanța pe locul primului pavilion din lemn destinat băilor în 1905. Complexul a fost proiectat în stil modernist, cu elemente mediteraneene, de arhitectul Victor Stephanescu, cel care a realizat Moscheea Regală Carol I și clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino și o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.
Complexul, inaugurat în ziua de Sfânta Maria a anului 1935, în prezența Regelui Carol al II-lea, a devenit repede simbolul stațiunii estivale.
Cazinoul din Mamaia, împreună cu pasarela ce ieșea în mare, reprezentau centrul de atracție al turismului din stațiune, alături de alte două simboluri interbelice – Castelul Reginei Maria, inaugurat în anul 1926 și Hotelul Rex, inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea, în anul 1936.
În perioada în care în Mamaia s-au aflat trupele sovietice, până în 1958, Cazinoul a fost folosit drept club al Armatei Roșii, în timp ce sediul comandamentului sovietic din stațiune era la hotelul Ialta, actualul hotel Iaki.